Eruca sativa
Roketa setá, Rukola

stanoviště: přímé slunce
zálivka: častá
výška: 1-10 cm
mrazuvzdornost: do 5°C
 
 
 
 
Katalogové č.:  BL 36
Popis a péče

Rukola pochází z Apeninského poloostrova. Není náročná, lze ji vypěstovat i doma. Lístky je možné otrhávat průběžně od jara do podzimu. Stačí je pouze opláchnout a můžeme je ihned konzumovat. Pro svou štiplavě nahořklou chuť ji můžeme přidávat do rozličných pokrmů – salátů, pizz, těstovin i masových směsí. Listy rukoly obsahují vitamín C, beta karoten a jsou zdrojem isothiokyanátů, které mají antikarcinogenní účinky. Působí proti únavě a posilují imunitu. Odvar z kořene se používá při zažívacích problémech. Konzumace rukoly zvyšuje chuť k jídlu, pomáhá detoxikovat játra a pročišťovat krev. Kromě toho má rostlina i mírně močopudné a projímavé účinky. Rukola se skvěle doplňuje s rajčaty, česnekem a bazalkou, proto ji najdeme v mnoha italských jídlech. Čerstvou nasekanou nať rukoly je možné uchovat zmrazením.Též lze celou nať naložit do olivového oleje nebo využít ve formě pesta. Tím si zajistíme přísun vitamínů i v zimním období, kdy rukola neroste.